CATÀLEG DE TALLERS

EDUCACIÓ FINANCERA I EMPRENEDORIA COL·LECTIVA DES DE L’ECONOMIA SOCIAL I SOLIDÀRIA

SETEMBRE 2024

ADREÇATS A L’ALUMNAT

Alumnat de segon cicle d'ESO, Formació Professional i Batxillerat. Especialment en el marc de matèries com FOL, economia, empresa, o qualsevol altra relacionada amb economia i ocupació, amb possibilitat d’introduir-ho a altres assignatures.

Economia social i solidària, finances ètiques i emprenedoria social col·lectiva - I

Taller 1,5 h. La durada es pot ajustar a les necessitats de cada centre.

DESCRIPCIÓ

Es tracta d'un taller introductori que a més d’aproximar a les persones participants els recursos i iniciatives existents al nostre entorn en el marc de l'economia social i solidària i l'emprenedoria social, contraposa els valors de l’economia social als que transmeten determinats influencers (com ara els anomenats “criptobros” amb gran impacte sobre joves i adolescents), que han de ser abordats críticament des de l’educació financera.

OBJECTIUS

  • Reflexió sobre els reptes contemporanis i el model econòmic imperant.

  • Introducció al model de l’economia social i solidària i les finances ètiques i a les pràctiques d'emprenedoria social i col·lectiva

  • Generar un espai per reflexionar de manera crítica sobre certs conceptes relacionats amb l’emprenedoria com “ser un/a emprenedor/a” “claus de l’èxit”

  • Mostrar experiències d’emprenedoria social i col·lectiva del seu entorn. 

Economia social i solidària, finances ètiques i emprenedoria social col·lectiva - II

Taller 1,5. La durada es pot ajustar a les necessitats de cada centre. És necessari fer el taller I per fer el II. 

DESCRIPCIÓ

És un segon taller a on es cerca la reflexió i intercanvi a partir dels conceptes treballats a la primera part per identificar necessitats comunitàries, connectar interessos de l’alumnat i generar idees de propostes d’emprenedoria col·lectiva.

OBJECTIUS

  • Reflexionar sobre les necessitats existents al context per pensar en iniciatives útils per a la comunitat.

  • Espai d’intercanvi que permeti connectar els interessos existents entre de l’alumnat i detectar àmbits d’interessos per l’emprenedoria local.

  • Mostrar experiències d’emprenedoria social i col·lectiva de les seves àrees de treball (per als grups d’FP).

  • Idear de manera grupal possibles propostes d’emprenedoria col·lectiva a partir de les necessitats e interessos detectades.

Educació financera des d’una perspectiva intergeneracional

Taller 1,5 h.

DESCRIPCIÓ

Es treballa amb un model d’educació financera que fomenta les finances solidàries i es reflexiona sobre els impactes negatius de sistema financer global en l’economia i el benestar. 

A través d’aquesta actuació es capgira allò que tradicionalment s'entén per educació financera fomentant un esperit crític i ètic per introduir-se en el món de les finances i el compromís amb un model de consum i finances més just.

El taller és impartit per un grup de voluntàries i voluntaris pensionistes. Aquest taller parteix del reconeixement dels coneixements que les persones majors tenen sobre aquest tema, moltes d’elles, en el cas de les Illes Balears, amb pensions molt baixes. Podrien ser els padrins o padrines dels joves als quals es destina el taller, figures que avui en dia encara juguen un paper fonamental en el sosteniment de l'economia i les cures de les famílies, i que no sempre es té en compte com a societat. Un coneixement que compartiran i sobre el qual dialogaran amb els més joves durant els tallers. 

El taller s’imparteix en un format interactiu i pràctic que fa partícip a l’alumnat en un diàleg amb els pensionistes.

OBJECTIUS

  • Fomentar la reflexió crítica sobre els impactes del sistema financer global i promoure un model de finances solidàries i ètiques.

  • Introduir un model d'educació financera basat en valors de justícia social i compromís amb un consum responsable.

  • Reconèixer i aprofitar els coneixements dels pensionistes en relació amb les finances, destacant el seu paper en l'economia i les cures familiars.

  • Fomentar el diàleg intergeneracional entre pensionistes i joves per compartir experiències i coneixements financers de manera interactiva i pràctica.

Adreçats a professorat

Docents especialment de les branques d’econòmica, emprenedoria i ocupacional.

Taller sobre coneixements i estratègies educatives en matèria d'economia social i solidària i finances ètiques

Durada: 2 h.

DESCRIPCIÓ

Aquest espai formatiu es realitza al vostre centre educatiu. 

Es demana un mínim de 3 participants.


OBJECTIUS

  • Conèixer estratègies educatives per abordar els continguts de l'economia social i solidària, les finances ètiques i l'emprenedoria col·lectiva. 

Contacta amb nosaltres

marta@intercoopera.net
+34 635 88 86 58